20 lutego na terenie Targów Cukierniczych i Lodziarskich Expo Sweet, miała miejsce IX edycja Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2019.
20 lutego na terenie Targów Cukierniczych i Lodziarskich Expo Sweet, miała miejsce IX edycja Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2019. Tegoroczny temat Mistrzostw brzmiał ,, Leonardo da Vinci- malarz czy inżynier’’.
Do Finału, po wcześniejszych eliminacjach, zakwalifikowało się 12 najlepszych, dwuosobowych zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski. W tym zespół z Centrum Kształcenia Praktycznego: Barbara Napiórkowska i Julia Chodorowska (uczennice z II i III klasy z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej).
Podczas finałowych zmagań uczniowie mieli za zadanie przygotować dwa torty: pierwszy tort do prezentacji miał interpretować temat mistrzostw oraz drugi tort przeznaczony do degustacji. Na całe zadanie uczestnicy mieli 2,5 godziny. Uczennice przygotowały tort z kremem tiramisu i ganachem czekoladowym z migdałami w słonym karmelu.
Konkurs ten odbywał się pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej.